Varenie na pare – ako naplno využiť vašu parnú rúru AEG

Naposledy aktualizovaný 23.11.2023 12:40

Ženy pripravujú jedlo v pare v parnej rúre

Varenie na pare je jednou z najužitočnejších techník, ktoré môžete použiť na prípravu jedla. Nielenže ponúka vynikajúce zachovanie chuti, farieb a živín, ale je to aj jeden z najšetrnejších a najefektívnejších spôsobov varenia. Jedlo nie je vystavené nadmernému teplu panvice, ktoré môže spôsobiť jeho vysušenie alebo pripálenie. Nevkladá sa do vriacej vody, ktorá môže rozpustiť dôležité vitamíny a minerály rozpustné vo vode. Doprajte si chutné a zdravé jedlá pripravené s precíznosťou vo vašej parnej rúre AEG.

V pare môžete variť takmer čokoľvek – zeleninu, obilniny, morské plody, hydinu, mäso, chlieb a koláče, to všetko s vynikajúcim výsledkom.

Ako variť s parou

Všetky parné rúry AEG poskytujú kombináciu pary a suchého tepla, aby vám ponúkli nekonečné možnosti varenia. Môžete si vybrať kombináciu pary a suchého tepla manuálne alebo použiť Steamify®, ak je k dispozícii na vašom modeli rúry.

Odporúčame rúru nepredhrievať, aby ste z varenia na pare vyťažili maximum. Ak je rúra rozohriata, vytvorenú paru nebude vidieť.

Parné rúry AEG majú štyri úrovne pary. Vaša rúra môže mať všetky alebo len niektoré z nich. Pozrite sa, ktoré to sú a čo robia:

Plná para využíva nepretržitú paru pre zdravé a chutné jedlo. Ideálne na šetrné varenie surovín, ako je zelenina, ryža, kuskus a morské plody (ryby, mušle a krevety).

Vysoká para kombinuje horúci vzduch s parou. Správne nastavenie na jemné jedlá ako sú pudingy, koláče, teriny a ryby.
Stredná para kombinuje teplý vzduch s parou pre jemné dusenie. Ideálne na rebierka alebo pečené ryby, ako aj na pečenie chleba a sladkých múčnikov.
Nízka para kombinuje teplý vzduch s parou pre šťavnaté a chrumkavé jedlo. Ideálne na mäso, hydinu, ryby, gratinované jedlá, casserole a restovanú zeleninu, ako aj na pečenie koláčov, muffinov a sušienok.


Nastavte si úroveň pary manuálne

1. Naplňte zásuvku na vodu na maximálnu úroveň, ako je uvedené.
2. Zasuňte zásuvku na vodu späť na miesto.
3. Prechádzaním ponuky vyhľadajte manuálne funkcie pary.
4. Zvoľte požadovanú úroveň pary.
5. Nastavte teplotu.
6. Stlačte ŠTART.

Nechajte Steamify® nastaviť úroveň pary za vás

Ak má vaša rúra funkciu Steamify®, automaticky nastaví úroveň pary na základe teploty, ktorú zvolíte. V priebehu varenia potom v správnom čase pridáva správne množstvo pary a v prípade potreby ju kombinuje so suchým teplom. Naučte sa variť pomocou Steamify®.

Tipy a triky

  • Predtým ako začnete variť na pare, uistite sa, že je vaša rúra studená, aby ste z varenia v pare vyťažili maximum.
  • Ak chcete jedlo udržať teplé, nemusíte ho prikrývať fóliou, pretože vlhkosť ponúka rovnakú ochranu.
  • Pri varení s nastavením plnej pary odporúčame použiť súpravu Deluxe Steam, ktorá sa dodáva s plne parnými rúrami.

DÔLEŽITÉ

  • V nádržke na vodu používajte iba studenú vodu z vodovodu. Nepoužívajte filtrovanú (demineralizovanú) alebo destilovanú vodu. Nepoužívajte iné tekutiny. Do zásuvky na vodu nelejte horľavé alebo alkoholické tekutiny.
  • Ak je vaša rúra na začiatku varenia horúca, vytvorená para nebude viditeľná.
  • Po dokončení varenia vyprázdnite zásuvku na vodu.
  • Zvyšková voda môže kondenzovať vo vnútri rúry. Po dovarení opatrne otvorte dvierka rúry. Keď je rúra studená, osušte vnútorný priestor mäkkou handričkou.
  • Z času na čas budete upozornený, aby ste z parnej rúry odstránili vodný kameň. Odvápňovanie odstraňuje a zabraňuje usadzovaniu vodného kameňa v parnom systéme rúry a udržiava optimálny výkon rúry. Prečítajte si viac o tom, ako odstrániť vodný kameň z rúry.


Zistite viac o tom, ako piecť chlieb a koláč na pare alebo na ako zohriať zvyšky jedla pomocou parnej regenerácie.

Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu.