Symboly a funkcie na vašej rúre AEG

Naposledy aktualizovaný 6.11.2023 12:09

Dve pece v kuchyni, kde jedna z nich varí

Široká škála užitočných funkcií a programov vašej rúry AEG umocní váš zážitok z varenia. Nižšie je uvedený prehľad rôznych symbolov, ktoré vám pomôžu využiť vašu rúru na maximum.

Rôzne rúry AEG môžu mať rôzne funkcie a programy. Podobne aj názvy funkcií a symbolov nemusia byť pri všetkých modeloch rovnaké. Skontrolujte, ktoré funkcie a symboly platia pre váš konkrétny model rúry.


Každodenné varenie

Nižšie sú uvedené najčastejšie používané funkcie varenia a popis každej z nich. Na zabezpečenie optimálnych výsledkov uvádzame užitočné odporúčania, ktoré sa týkajú toho, prečo a ako najlepšie používať jednotlivé funkcie varenia.


Konvenčné varenie (horný a spodný ohrev)
Vhodné na prípravu čohokoľvek od dusenia až po pečenie.

Odporúčané použitie:
  • Používajte iba 1 úroveň, aby sa teplo rovnomerne rozložilo nad a pod riadom. Ďalšia úroveň by blokovala cirkuláciu tepla.
Horúci vzduch / Pravý horúci vzduch
Na každodenné varenie až na 3 úrovniach súčasne. Ventilátor rozvádza horúci vzduch na rovnomerné varenie bez toho, aby dochádzalo k miešaniu pachov medzi jednotlivými jedlami.

Odporúčané použitie:
  • Nastavte teplotu o 20 ºC nižšiu ako pri klasickom varení.
Vlhký horúci vzduch (pečenie)
Získajte ľahké a nadýchané pečivo pečením na jednej úrovni. Vhodné pre koláče, quiche, sušienky a sladké pečivo. Šetrí energiu využívaním zvyškového tepla.

Odporúčané použitie:
  • Počas varenia nechajte dvierka zatvorené, aby sa v rúre udržala vlhkosť
Spodný ohrev
Rovnomerné pečenie zospodu. Vhodné na pizzu alebo koláč a na dokončenie koláčov alebo quiche.

Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň v rúre
Gril (plný gril)
Zeleninu a mäso rovnomerne ugrilujte alebo opečte. Vhodné aj na opekanie chleba.

Odporúčané použitie:
  • Použite hornú úroveň v rúre
Turbo gril
Ak chcete dosiahnuť jemné výsledky a chrumkavý povrch, pečte väčšie kusy mäsa a hydiny s kosťami. Kombinácia horúceho vzduchu a horného ohrevu rovnomerne opečie jedlo z každej strany.

Odporúčané použitie:
  • V rúre používajte strednú alebo spodnú úroveň
  • Použite potravinový senzor, aby ste dosiahli najlepšie výsledky pečenia
Gratinovanie
Mierne zapečte pokrmy, ako sú lasagne alebo gratinované zemiaky, aby bol povrch chrumkavý a vnútro krémové.

Odporúčané použitie:
  • Použite strednú úroveň rúry.


Varenie na pare

Para môže posunúť vaše varenie na vyššiu úroveň – zachovať krehkosť a vlhkosť vo všetkom od hydiny a pečiva až po puding a casserole. Ak má vaša rúra funkcie pary, nižšie sa dozviete, ako ju používať.

Steamify®
Na každodenné varenie s parou. Rúra automaticky nastaví úroveň pary na základe zvolenej teploty. Varenie v pare zachováva živiny a zvýrazňuje chuť akéhokoľvek jedla.

Odporúčané použitie:
  • Pri varení pod 100 ºC môžete jedlo vložiť do rúry ihneď. Nie je potrebné predhrievať

Zistite viac o tom, ako používať Steamify®




Vlhkosť vzduchu
Kombináciou horúceho vzduchu a pary získate jemnú, šťavnatú hydinu alebo mäso a chrumkavý, lesklý povrch pre chlieb alebo pečivo. V závislosti od modelu vašej rúry môžete pri varení použiť až štyri úrovne pary.

  • Nízka: Na akýkoľvek casserole, hydinu alebo mäso
  • Stredná: Na prípravu duseného mäsa alebo rebier, na pečenie chleba alebo kysnutého cesta
  • Vysoká: Na jemné jedlá ako puding, koláče, teriny a ryby
  • Plná para: Kombinácia pary a tepla. Vhodné na zeleninu, hydinu, mäso a casserole

Prečítajte si viac o varení na pare.
Regenerácia (ohrievanie)
Jemne ohrievajte jedlo pre lepšiu chuť a textúru. Vhodné na zvyšky jedla a osvieženie jednodňového chleba alebo pečiva. Použitie pary na ohrev zabraňuje vysušovaniu povrchu potravín.

Odporúčané použitie:
  • Umiestnite rošt do stredu rúry.

Prečítajte si viac o tom, ako používať funkciu parnej regenerácie.
SteamBake / True Fan PLUS
Chlieb pečte za občasného priparovania rovnomerne, aby bol vnútri mäkký a na povrchu chrumkavý. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta.
Pečenie chleba
Chlieb pečte za občasného priparovania rovnomerne, aby bol vnútri mäkký a na povrchu chrumkavý. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta.

Zistite viac o tom, ako piecť chlieb na pare.
Jogurt
Získajte smotanový, hustý domáci jogurt.

Odporúčané použitie:
  • Pre väčšiu kyslosť pripravte jogurt na pare dlhšie

Sous-Vide
Varte pri presnej teplote vo vákuovo uzavretých vreckách, aby ste získali tú najlepšiu chuť a textúru. Vhodné na zeleninu, ryby, hydinu alebo mäso.

Zistite viac o varení pomocou Sous-Vide .


Príprava

Vaša rúra môže byť vybavená niekoľkými praktickými funkciami, ktoré vám čo najviac zefektívnia prípravu jedla. Rozmrazovanie potravín nebolo nikdy rýchlejšie ani jednoduchšie. Pred podávaním zohrejte taniere, aby ste si doma vytvorili zážitok ako z reštaurácie. Udržujte jedlo teplé, kým sa ešte varí iný chod alebo ak potrebujete jedlo odložiť.

Rozmrazovanie
Zmrazené potraviny šetrne rozmrazte, aby ste získali najlepšiu chuť pri varení. Ventilátor rúry rovnomerne distribuuje vzduch, čím skracuje čas rozmrazovania o polovicu v porovnaní s rozmrazovaním potravín na pracovnej doske.

Odporúčané použitie:
  • Použite strednú úroveň rúry
  • Pre dosiahnutie najlepších výsledkov vyberte potraviny z obalu a položte ich na tanier vhodný do rúry
Udržovanie teploty
Uvarené jedlo zostane teplé a pripravené na podávanie. Rúra udržuje rovnomernú teplotu, aby sa jedlo neprepieklo.
Ohrievanie tanierov
Pred podávaním taniere jemne zohrejte.

Odporúčané použitie:
  • Naskladané taniere každých pár minút otočte, aby sa rovnomerne zohriali.



Špeciálne ponuky

Vaša rúra môže byť vybavená funkciami, ktoré vám umožnia pripravovať určité špeciality doma. Pomocou špeciálnych funkcií vašej rúry môžete ľahko pripraviť talianskú pizzu, zavariť ovocie a zeleninu alebo nechať kysnúť cesto.

Pizza
Cesto rovnomerne upečieme s chrumkavou kôrkou. Vhodné na pizzu, quiche alebo koláč.
Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň v rúre
  • Kým sa rúra zohreje, predhrejte plech na pečenie

Zistite viac o tom, ako používať funkciu pizza .
Zaváranie
Získajte šťavnaté ovocie a zeleninu zaváranú pri nízkej teplote.

Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň v rúre
  • Najlepšie výsledky dosiahnete, ak použijete nádoby, ktoré sa uzatvárajú pomocou svorky. Vyhnite sa pohárom so skrutkovacími uzávermi alebo kovovým plechovkám.
  • Dbajte o to, aby sa poháre v rúre nedotýkali
Pomalé varenie
Varte jedlo pri nízkej teplote s dlhším časom varenia, aby sa zachovali živiny a získali jemné výsledky. Vhodné na zeleninový guláš alebo bôčik.
Kysnutie cesta
Pomáha cestu pred pečením vykysnúť za stáleho tepla a vlhkosti. Môžete použiť menšie množstvo droždia, aby ste dosiahli dobré výsledky za 12 hodiny, v závislosti od použitých surovín.

Odporúčané použitie:
  • Použite spodnú úroveň v rúre.
  • Cesto nie je potrebné prikrývať.
  • Vyhnite sa dlhému kysnutiu.



Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu .