Široká škála užitočných funkcií a programov vašej rúry AEG umocní váš zážitok z varenia. Nižšie je uvedený prehľad rôznych symbolov, ktoré vám pomôžu využiť vašu rúru na maximum.
Rôzne rúry AEG môžu mať rôzne funkcie a programy. Podobne aj názvy funkcií a symbolov nemusia byť pri všetkých modeloch rovnaké. Skontrolujte, ktoré funkcie a symboly platia pre váš konkrétny model rúry.
Každodenné varenie
Nižšie sú uvedené najčastejšie používané funkcie varenia a popis každej z nich. Na zabezpečenie optimálnych výsledkov uvádzame užitočné odporúčania, ktoré sa týkajú toho, prečo a ako najlepšie používať jednotlivé funkcie varenia.
Konvenčné varenie (horný a spodný ohrev) Vhodné na prípravu čohokoľvek od dusenia až po pečenie. Odporúčané použitie:
| |
Horúci vzduch / Pravý horúci vzduch Na každodenné varenie až na 3 úrovniach súčasne. Ventilátor rozvádza horúci vzduch na rovnomerné varenie bez toho, aby dochádzalo k miešaniu pachov medzi jednotlivými jedlami. Odporúčané použitie:
| |
Vlhký horúci vzduch (pečenie) Získajte ľahké a nadýchané pečivo pečením na jednej úrovni. Vhodné pre koláče, quiche, sušienky a sladké pečivo. Šetrí energiu využívaním zvyškového tepla. Odporúčané použitie:
| |
Spodný ohrev Rovnomerné pečenie zospodu. Vhodné na pizzu alebo koláč a na dokončenie koláčov alebo quiche. Odporúčané použitie:
| |
Gril (plný gril) Zeleninu a mäso rovnomerne ugrilujte alebo opečte. Vhodné aj na opekanie chleba. Odporúčané použitie:
| |
Turbo gril Ak chcete dosiahnuť jemné výsledky a chrumkavý povrch, pečte väčšie kusy mäsa a hydiny s kosťami. Kombinácia horúceho vzduchu a horného ohrevu rovnomerne opečie jedlo z každej strany. Odporúčané použitie:
| |
Gratinovanie Mierne zapečte pokrmy, ako sú lasagne alebo gratinované zemiaky, aby bol povrch chrumkavý a vnútro krémové. Odporúčané použitie:
|
Varenie na pare
Para môže posunúť vaše varenie na vyššiu úroveň – zachovať krehkosť a vlhkosť vo všetkom od hydiny a pečiva až po puding a casserole. Ak má vaša rúra funkcie pary, nižšie sa dozviete, ako ju používať.
Steamify® Na každodenné varenie s parou. Rúra automaticky nastaví úroveň pary na základe zvolenej teploty. Varenie v pare zachováva živiny a zvýrazňuje chuť akéhokoľvek jedla. Odporúčané použitie:
| |
Vlhkosť vzduchu Kombináciou horúceho vzduchu a pary získate jemnú, šťavnatú hydinu alebo mäso a chrumkavý, lesklý povrch pre chlieb alebo pečivo. V závislosti od modelu vašej rúry môžete pri varení použiť až štyri úrovne pary.
Prečítajte si viac o varení na pare. | |
Regenerácia (ohrievanie) Jemne ohrievajte jedlo pre lepšiu chuť a textúru. Vhodné na zvyšky jedla a osvieženie jednodňového chleba alebo pečiva. Použitie pary na ohrev zabraňuje vysušovaniu povrchu potravín. Odporúčané použitie:
| |
SteamBake / True Fan PLUS Chlieb pečte za občasného priparovania rovnomerne, aby bol vnútri mäkký a na povrchu chrumkavý. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta. | |
Pečenie chleba Chlieb pečte za občasného priparovania rovnomerne, aby bol vnútri mäkký a na povrchu chrumkavý. Vhodné pre akýkoľvek druh chlebového cesta. Zistite viac o tom, ako piecť chlieb na pare. | |
Jogurt Získajte smotanový, hustý domáci jogurt. Odporúčané použitie:
| |
Sous-Vide Varte pri presnej teplote vo vákuovo uzavretých vreckách, aby ste získali tú najlepšiu chuť a textúru. Vhodné na zeleninu, ryby, hydinu alebo mäso. Zistite viac o varení pomocou Sous-Vide . |
Príprava
Vaša rúra môže byť vybavená niekoľkými praktickými funkciami, ktoré vám čo najviac zefektívnia prípravu jedla. Rozmrazovanie potravín nebolo nikdy rýchlejšie ani jednoduchšie. Pred podávaním zohrejte taniere, aby ste si doma vytvorili zážitok ako z reštaurácie. Udržujte jedlo teplé, kým sa ešte varí iný chod alebo ak potrebujete jedlo odložiť.
Rozmrazovanie Zmrazené potraviny šetrne rozmrazte, aby ste získali najlepšiu chuť pri varení. Ventilátor rúry rovnomerne distribuuje vzduch, čím skracuje čas rozmrazovania o polovicu v porovnaní s rozmrazovaním potravín na pracovnej doske. Odporúčané použitie:
| |
Udržovanie teploty Uvarené jedlo zostane teplé a pripravené na podávanie. Rúra udržuje rovnomernú teplotu, aby sa jedlo neprepieklo. | |
Ohrievanie tanierov Pred podávaním taniere jemne zohrejte. Odporúčané použitie:
|
Špeciálne ponuky
Vaša rúra môže byť vybavená funkciami, ktoré vám umožnia pripravovať určité špeciality doma. Pomocou špeciálnych funkcií vašej rúry môžete ľahko pripraviť talianskú pizzu, zavariť ovocie a zeleninu alebo nechať kysnúť cesto.
Pizza Cesto rovnomerne upečieme s chrumkavou kôrkou. Vhodné na pizzu, quiche alebo koláč. Odporúčané použitie:
| |
Zaváranie Získajte šťavnaté ovocie a zeleninu zaváranú pri nízkej teplote. Odporúčané použitie:
| |
Pomalé varenie Varte jedlo pri nízkej teplote s dlhším časom varenia, aby sa zachovali živiny a získali jemné výsledky. Vhodné na zeleninový guláš alebo bôčik. | |
Kysnutie cesta Pomáha cestu pred pečením vykysnúť za stáleho tepla a vlhkosti. Môžete použiť menšie množstvo droždia, aby ste dosiahli dobré výsledky za 1–2 hodiny, v závislosti od použitých surovín. Odporúčané použitie:
|
Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu .