Zapôsobte na svojich priateľov a rodinu výrobou domáceho chleba a nadýchaných koláčov ako z tej najlepšej pekárne. S parnou rúrou AEG vždy dosiahnete profesionálne výsledky. Dostupnosť funkcií závisí od konkrétneho modelu vašej rúry.
Rôzne spôsoby pečenia s parnou rúrou AEG:
- Funkcia kysnutia cesta: Para vytvára ideálne prostredie na rovnomerné kysnutie cesta, urýchľuje proces kysnutia a robí ho vzdušnejším bez obáv z prievanu.
- Funkcia pečenia chleba: Upečte dokonale vykysnutý chlieb s mäkkou striedkou a chrumkavou kôrkou.
- Funkcia Steamify® Pripravte si mäkký a nadýchaný koláč s lahodnou chuťou a dozlatista upečenými okrajmi.
- Manuálne nastavenie: Úroveň pary na pečenie chleba a koláčov nastavte manuálne
Funkcia kysnutia cesta
Funkcia kysnutia cesta na vašej parnej rúre poskytuje optimálne prostredie na kysnutie cesta.
- Vložte cesto do vhodnej nádoby na prvú pozíciu roštu. Kvôli vlhkosti ho nie je potrebné zakrývať.
- Vyberte funkciu kysnutia cesta a sledujte, ako cesto začne kysnúť.
- Teplota sa automaticky nastaví na 35 °C, čo je teplota vhodná na prípravu cesta na pare.
Funkcia pečenia chleba
Pomocou funkcie pečenia chleba pripravíte nielen chlieb, ale aj rožky a dosiahnete profesionálny výsledok v podobe chrumkavosti, farby a lesku kôrky.
Funkcia pečenia chleba:
- Pridáva paru, aby cesto vykyslo, a potom kombinuje paru a teplo pre dosiahnutie dokonale zlatohnedej kôrky.
- Poskytuje optimálnu teplotu a prostredie pre kváskové zmesi.
- Teplota je nastavená na 180 °C, ale môžete ju manuálne zmeniť podľa svojho receptu.
Funkcia Steamify®
Ak je vaša rúra vybavená funkciou Steamify®, pečenie v pare bude jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.
- Vyberte funkciu Steamify® a nastavte teplotu podľa vášho receptu. Na základe teploty za vás rúra automaticky nastaví úroveň pary.
- Pri použití funkcie Steamify® vám rúra oznámi, aké výsledky môžete očakávať na základe teploty, napríklad 155-230 °C je ideálna na pečenie chleba a koláčov s chrumkavým povrchom a mäkkým stredom.
- Ak nastavíte časovač na túto úroveň teploty, spodný ohrev sa zapne na posledných niekoľko minút a vytvorí chrumkavý spodok. Prečítajte si viac o tom, ako používať Steamify®
Manuálne nastavenie úrovne pary
Ak vaša rúra nemá funkciu pečenia chleba alebo Steamify®, nastavte úroveň pary manuálne. Pri pečení chleba alebo koláčov na pare môžete zvoliť rôzne úrovne vlhkosti – a v kombinácii so suchým teplom dosiahnuť chrumkavý povrch. V závislosti od modelu vašej rúry môžete mať k dispozícii až štyri úrovne vlhkosti na varenie.
Ak máte možnosť, vyberte si:
- Stredná para - na pečenie chleba a sladkého cesta
Nízka para - na koláče, muffiny a sušienky
Potom nastavte požadovanú teplotu a začnite piecť. Dokončite suchým teplom pre chrumkavejší povrch.
Tipy a triky
- Skúste osviežiť jednodňový chlieb tak, že ho na pár minút ohrejete trochou pary. Na tento účel je optimálna funkcia parnej regenerácie ktorá je k dispozícii vo vybraných modeloch.
- Pri pečení buchiet alebo malých kváskových chlebov dbajte na to, aby papier na pečenie nepresahoval cez plech. Bránil by správnemu prúdeniu a rozloženiu teplého vzduchu.
- Použite plech s perforovaným dnom, aby sa zlepšila cirkulácia tepla, čo pomôže dosiahnuť dokonale zlatistú kôrku. Pre viac informácií o tomto plechu na pečenie a ďalšom príslušenstve navštívte náš internetový obchod
Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu.
Teraz, keď ste sa dozvedeli o pečení chleba a koláčov na pare, kliknite sem a dozviete sa viac o varení na pare.