Otázka:
- Ako uchovávať potraviny v chladničke a mrazničke?
Vzťahuje sa na:
- chladničky
- kombinované chladničky s mrazničkou
Všeobecné tipy ako uchovávať potraviny v chladničke:
- Vyhnite sa preplneniu regálov spotrebiča, pretože to znižuje cirkuláciu vzduchu a spôsobuje nerovnomerné chladenie.
- Potraviny pred vložením do chladničky zakryte a nádoby utrite. Vďaka tomuto znížite tvorbu vlhkosti vo vnútri jednotky.
- Potraviny so silnou vôňou alebo vysokým obsahom vlhkosti zabaľte.
- Ovocie a zeleninu uskladňujte v zásuvkách na zeleninu, kde zachytená vlhkosť pomáha zachovať kvalitu potravín dlhšiu dobu. Väčšina ovocia a zeleniny by sa mala byť skladovať pri nízkej teplote a vysokej vlhkosti.
- Bezpečne zabaľte surové mäso a hydinu tak, aby ste predišli úniku a kontaminácii iných potravín alebo povrchov. Akékoľvek mäso, ktoré sa má skladovať dlhšie ako 2 dni, by sa malo zmraziť.
- Maslo a syr: je potrebné ich vložiť do špeciálnych vzduchotesných nádob, zabaliť do alobalu alebo vložiť do polyetylénových vreciek, aby sa k nim dostalo čo najmenej vzduchu.
- Fľaše: musia mať uzáver a treba ich skladovať v poličke na fľaše na dverách alebo v stojane na fľaše (ak je ním spotrebič vybavený).
- V chladničke sa nesmú skladovať banány, zemiaky, cibuľa ani cesnak, ak nie sú zabalené.
- Horúce potraviny by mali byť pred umiestnením do oddelenia ochladené na izbovú teplotu; inak zvýšia vnútornú teplotu priestoru a spotrebu energie spotrebiča
- Vodnaté potraviny alebo potraviny s vysokým obsahom vody položte dopredu (bližšie ku dverám). Ak sa nachádzajú v blízkosti prúdu studeného vzduchu, môžu zamrznúť
Všeobecné tipy na uchovávanie potravín v mrazničke:
- Na minimalizáciu dehydratácie potravín a zhoršenia kvality použite hliníkovú fóliu, obaly do mrazničky, vrecká na zmrazenie alebo vzduchotesné nádoby.
- Z obalov vytlačte čo najviac vzduchu a pevne ich utesnite. Zachytený vzduch môže spôsobiť vyschnutie jedla, zmenu farby a vytvorenie nepríjemnej chuti (zmrazenie).
- Pred zamrazením zabaľte čerstvé mäso a hydinu do vhodných obalov na zmrazovanie
- Nezmrazujte mäso, ktoré bolo úplne rozmrazené Vyhnite sa vkladaniu príliš veľa teplého jedla do mrazničky naraz. Preťažíte tak mrazničku, spomalíte zmrazovanie a môže dôjsť k zvýšeniu teploty zmrazených potravín.
- Neuchovávajte zmrzliny, nanuky ani chlieb vo dverách mrazničky alebo v hornej časti mrazničky: tieto priestory nie sú najchladnejšie časti mrazničky, a preto sa tieto potraviny pravdepodobne rozmrazia rýchlejšie, ak ich necháte uložené v týchto priestoroch
- Medzi obalmi ponechajte priestor, aby mohol voľne cirkulovať chladný vzduch, čo umožní čo najrýchlejšie zmrazenie potravín