Ako piecť s vašou parnou rúrou AEG

Naposledy aktualizovaný 23.11.2023 9:41

Chlieb pečený v pare

Zapôsobte na svojich priateľov a rodinu výrobou domáceho chleba a nadýchaných koláčov ako z tej najlepšej pekárne. S parnou rúrou AEG vždy dosiahnete profesionálne výsledky. Dostupnosť funkcií závisí od konkrétneho modelu vašej rúry. 


Rôzne spôsoby pečenia s parnou rúrou AEG:

  • Funkcia kysnutia cesta: Para vytvára ideálne prostredie na rovnomerné kysnutie cesta, urýchľuje proces kysnutia a robí ho vzdušnejším bez obáv z prievanu.
  • Funkcia pečenia chleba: Upečte dokonale vykysnutý chlieb s mäkkou striedkou a chrumkavou kôrkou.
  • Funkcia Steamify® Pripravte si mäkký a nadýchaný koláč s lahodnou chuťou a dozlatista upečenými okrajmi.
  • Manuálne nastavenie: Úroveň pary na pečenie chleba a koláčov nastavte manuálne

Funkcia kysnutia cesta

Funkcia kysnutia cesta na vašej parnej rúre poskytuje optimálne prostredie na kysnutie cesta.

  • Vložte cesto do vhodnej nádoby na prvú pozíciu roštu. Kvôli vlhkosti ho nie je potrebné zakrývať.
  • Vyberte funkciu kysnutia cesta a sledujte, ako cesto začne kysnúť.
  • Teplota sa automaticky nastaví na 35 °C, čo je teplota vhodná na prípravu cesta na pare.

Funkcia pečenia chleba

Pomocou funkcie pečenia chleba pripravíte nielen chlieb, ale aj rožky a dosiahnete profesionálny výsledok v podobe chrumkavosti, farby a lesku kôrky.

Funkcia pečenia chleba:

  • Pridáva paru, aby cesto vykyslo, a potom kombinuje paru a teplo pre dosiahnutie dokonale zlatohnedej kôrky.
  • Poskytuje optimálnu teplotu a prostredie pre kváskové zmesi.
  • Teplota je nastavená na 180 °C, ale môžete ju manuálne zmeniť podľa svojho receptu.

Funkcia Steamify®

Ak je vaša rúra vybavená funkciou Steamify®, pečenie v pare bude jednoduchšie ako kedykoľvek predtým.

  • Vyberte funkciu Steamify® a nastavte teplotu podľa vášho receptu. Na základe teploty za vás rúra automaticky nastaví úroveň pary.
  • Pri použití funkcie Steamify® vám rúra oznámi, aké výsledky môžete očakávať na základe teploty, napríklad 155-230 °C je ideálna na pečenie chleba a koláčov s chrumkavým povrchom a mäkkým stredom.  
  • Ak nastavíte časovač na túto úroveň teploty, spodný ohrev sa zapne na posledných niekoľko minút a vytvorí chrumkavý spodok. Prečítajte si viac o tom, ako používať Steamify®

Manuálne nastavenie úrovne pary

Ak vaša rúra nemá funkciu pečenia chleba alebo Steamify®, nastavte úroveň pary manuálne. Pri pečení chleba alebo koláčov na pare môžete zvoliť rôzne úrovne vlhkosti – a v kombinácii so suchým teplom dosiahnuť chrumkavý povrch. V závislosti od modelu vašej rúry môžete mať k dispozícii až štyri úrovne vlhkosti na varenie.

Ak máte možnosť, vyberte si:

  • Stredná para - na pečenie chleba a sladkého cesta
  • Nízka para - na koláče, muffiny a sušienky


Potom nastavte požadovanú teplotu a začnite piecť. Dokončite suchým teplom pre chrumkavejší povrch.

Tipy a triky

  • Skúste osviežiť jednodňový chlieb tak, že ho na pár minút ohrejete trochou pary. Na tento účel je optimálna funkcia parnej regenerácie ktorá je k dispozícii vo vybraných modeloch.
  • Pri pečení buchiet alebo malých kváskových chlebov dbajte na to, aby papier na pečenie nepresahoval cez plech. Bránil by správnemu prúdeniu a rozloženiu teplého vzduchu.
  • Použite plech s perforovaným dnom, aby sa zlepšila cirkulácia tepla, čo pomôže dosiahnuť dokonale zlatistú kôrku. Pre viac informácií o tomto plechu na pečenie a ďalšom príslušenstve navštívte náš internetový obchod



Ďalšie informácie o vašom konkrétnom modeli rúry nájdete v používateľskej príručke. Návod na použitie nájdete tu.

Teraz, keď ste sa dozvedeli o pečení chleba a koláčov na pare, kliknite sem a dozviete sa viac o varení na pare.