ZELENINOVÁ KRÉMOVÁ POLIEVKA SO ŠOŠOVICOU
Z multifunkčnej parnej rúry
Aj vám chutia výdatné krémové polievky? Tú s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi musíte skúsiť!
INGREDIENCIE NA 4 – 5 PORCIÍ
250 g sladkých zemiakov, 200 g koreňového zeleru, 250 g mrkvy, 250 g petržlenu, 2 šalotky, 3 strúčiky cesnaku, 4 vetvičky tymianu, 1 bobkový list, 2 lyžice masla, 200 ml sladkej smotany, 1 500 ml zeleninového vývaru, morská soľ, čerstvo zomleté čierne korenie, 1 hrnček šošovice beluga alebo hnedo-zelenej šošovice, 3 hrnčeky vody alebo vývaru, bylinky alebo restované oriešky na servírovanie
PRÍPRAVA
Šošovicu si namočte ideálne deň vopred. Očistite batáty, zeler, petržlen, mrkvu a nakrájajte ich na väčšie kúsky. Mrkva aj petržlen môžu zostať vcelku. Zeleninu dajte do perforovaného pekáča a pečte s funkciou Varenie v pare pri teplote 99 °C približne 30 minút.
Šalotku nakrájajte na kocky, dajte ju do hrnca spolu s maslom a osmažte do mäkka. Pridajte prepasírovaný cesnak, tymian, bobkový list a ešte chvíľu restujte. Medzitým si do mäkka uvarte šošovicu v trojnásobnom množstve vody alebo vývaru.
Hotovú zeleninu a cibuľový základ bez bobkového listu a tymianu rozmixujte spolu s teplým vývarom na hladký krém. Polievku osoľte, okoreňte, vmiešajte do nej smotanu a už len krátko povarte. Na záver pridajte uvarenú a scedenú šošovicu.
Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou, obilnými klíčkami alebo napríklad restovaným orieškami.