ÚDENÝ LOSOS NA ZELENOM ČAJI S RESTOVANOU ZELENINOU
Z multifunkčnej parnej rúry
Patří losos k vašim nejoblíbenějším rybám? Zelený čaj a další netradiční ingredience posunou jeho chuť ještě dále.
INGREDIENCIE NA 4 PORCIE
PRÍPRAVA
Lososa očistíme od šupín a kostí a nakrájame na štyri porcie. Pripravíme si marinádu – do mixéra vložíme cesnak, zázvor, cukor, korenie piatich vôní, sójovú omáčku, olej, pomarančovú šťavu a kôru a rozmixujeme. Do tejto marinády vložíme lososa a necháme ho marinovať v chladničke 2 – 3 hodiny. Potom lososa vyberieme z marinády a osušíme. Antikorovú nádobu otočíme hore dnom a položíme naň marinované filety lososa.
Z alobalu vytvoríme mištičku s okrajmi. Ryžu v miske zmiešame s cukrom, zeleným čajom, rozlámaným badiánom a zvyškom kôry z pomaranča. Zmes nasypeme do pripravenej alobalovej misky, ktorú postavíme do plného antikorového plechu. Túto zmes zapálime pomocou flambovacej pištole, aby začala tlieť, a ihneď nad zmes položíme plech s filetami lososa (vznikne akýsi „naparovač“), prikryjeme alobalom a poriadne utesníme, aby dym neunikal. Vložíme do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Teplovzdušné pečenie a pečieme pri 185 °C asi 15 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút odpočívať pod alobalom.
Umyté papriky, mrkvu, cibuľu a hlivu nakrájame na tenké prúžky, čínsku kapustu rozkrájame na hrubšie rezance. Vo woku pri miernom ohreve na oleji najskôr opečieme nadrobno nakrájaný cesnak, zázvor a čili papričku, potom pridáme papriky, cibuľu, mrkvu a hlivu, sprudka opečieme a cca 2 minúty restujeme. Ochutíme ustricovou omáčkou a soľou. Ku koncu pridáme nakrájanú čínsku kapustu, sezamové semienka a krátko opečieme. Prihodíme lístky koriandra a už nevaríme.
Na taniere rozdelíme restovanú zeleninu, navrch položíme lososa a ozdobíme nakrájanou čili papričkou a koriandrom. Podávame s mesiačikom limetky.