TICHOMORSKÉ PONÍMANIE ŠALÁTU CAESAR

PRÍSADY

6 PORCIÍ

1/2 šálky oleja achiote, 1 mrazený bochník kukuričného chleba, morská soľ, 2 lyžice

1/2 šálky strúhaného syra Paipa (alebo Grana Padano), 2 lyžice praženého cesnaku, 2 lyžice skorocelového octu (alebo jablčného octu), 1 lyžica dijonskej horčice, 30 g údeného toyo, 1 žĺtok, 4 lyžice citrónovej šťavy, 4 lyžice pomarančovej šťavy, 1/2 šálky olivového oleja

ŠALÁT

3 hlavičky rímskeho šalátu, morská soľ, 18 veľmi tenkých hoblín syra Paipa

PRÍPRAVA

Krutóny

Chlieb nakrájajte na veľmi tenké plátky. Olej zohrejte, aby bol dostatočne horúci, ale aby sa neprepaľoval, pridajte kúsky chleba a opražte ich po oboch stranách. Posypte soľou a koriandrom. Odstavte a nadbytočný olej odstráňte obrúskom.

Dresing

Zmiešajte syr, pražený cesnak, ocot, horčicu, toyo a žĺtok a šľahajte, kým sa nevytvorí hladká a jednoliata pasta. Pridajte citrónovú a pomarančovú šťavu a ešte chvíľu šľahajte, aby sa zmes spojila. Priebežne prilievajte olej, aby sa vytvorila emulzia. Ochuťte podľa potreby.

Na dokončenie šalátu oddeľte listy rímskeho šalátu a poukladajte ich na servírovací tanier, pokvapkajte dresingom, na listy položte plátok chleba a ozdobte hoblinkami syra Paipa.

Catalina Vélez

Catalina Velez, ktorá je jednou z najznámejších latinskoamerických šéfkuchárok, patrí medzi svetovú kuchársku špičku. Študovala v Paríži aj Atlante, ale rozhodla sa vrátiť do Kolumbie, aby znovuobjavila miestne kuchárske umenie a tradície a osviežila staré kulinárske znalosti. Počas dôkladného bádania v tradičnej kolumbijskej kulinárske kultúre objavila, že hlavnú úlohu pri príprave jedál zohráva para. Vlastní a prevádzkuje veľmi obľúbenú reštauráciu v meste Cali nazvanú Kiva.

  • Šalát Caesar zo zvyškov

    Podľa Culinary Misfits

  • Mäsový šalát Ceasar

    Podľa Ludwiga Maurera

  • Šalát pravých chutí

    Podľa Marka Schatzkera