ŠALÁT CAESAR ZO ZVYŠKOV

PRÍSADY

3 staré rožky alebo suchý chlieb, 2 červené repy, 1 malá cibuľka, cesnak, zázvor, čerstvý rozmarín, soľ a čierne korenie, 5 lyžíc olivového oleja, 4 lyžice jablčného džúsu, 2 lyžice pasty tahini, rozdrobený syr feta, 2 – 3 hrste čerstvej listovej zeleniny

PRÍPRAVA


1.
Chlieb nakrájajte na 2,5 cm kocky. Ak chlieb ešte nie je tvrdý, usušte ho pomaly v rúre.

2. Z červenej repy odstráňte konce, potom ju ošúpte a nakrájajte na malé kúsky.

3. Rúru zohrejte na 200 °C a vložte do nej polovicu červenej repy spolu s nakrájanou cibuľkou, strúhaným cesnakom a zázvorom, 2 najemno nasekanými vetvičkami rozmarínu a malým množstvom olivového oleja. Pečte asi 15 minút.

4. Pri príprave dresingu zmiešajte druhú polovicu repy so zvyškom olivového oleja, jablčným džúsom a pastou tahini.

5. Pečenú zeleninu vložte do misky s dresingom a nechajte ju chvíľu odstáť. Ochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.

6. Zeleninu naaranžujte na servírovací tanier, potom pridajte pečenú zeleninu a posypte rozdrobenou fetou.

Culinary Misfits

Culinary Misfits čiže Kulinárske nepodarky sú duo, ktoré vzniklo v roku 2012 a tvoria ho dizajnérky Lea Brumsack a Tanja Krakowski. Považujú za nesprávne, že veľké množstvo ovocia a zeleniny sa vyhodí, pretože nezodpovedá prísnym estetickým normám. Kulinárske nepodarky sa rozhodli oslavovať krásu prirodzenej rozmanitosti.

  • Tichomorské ponímanie šalátu Caesar

    Podľa Cataliny Velez

  • Mäsový šalát Ceasar

    Podľa Ludwiga Maurera

  • Šalát pravých chutí

    Podľa Marka Schatzkera