Roastbeef so zemiakmi na rozmaríne
S domácou majonézou
Hovädzie mäso v podobe, ktorú si zamilujete
Ingrediencie
Roastbeef
1,5 kg nízkej roštenky, 1,5 kg zemiakov (varný typ A, B), 2 lyžice plnotučnej horčice, 50 ml worcestrovej omáčky, tabasco alebo sušené chilli papričky, čerstvý rozmarín, rastlinný olej, olivový olej, soľ, korenie
Domáca majonéza
2 žĺtky, 1 lyžica dijonskej horčice, 1 lyžica vínneho octa, 1 citrón
Príprava
V miske zmiešame horčicu, worcester, štipku sušeného chilli alebo tabasca a asi 50 ml rastlinného oleja. Osolíme, okoreníme a do marinády vložíme mäso, ktoré predtým dôkladne očistíme a zviažeme kuchynským povrázkom do tvaru valčeka. Mäso by sa malo v ideálnom prípade marinovať v chladničke do druhého dňa.
Pred pečením vyberieme roastbeef z chladničky a necháme ho hodinu odpočívať pri izbovej teplote.
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie, pridáme čerstvý rozmarín, soľ, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Plech vložíme do predhriatej rúry na režim Horúca para Interval / Nízka vlhkosť Low 170 °C, čas približne 50 minút.
Mäso vyberieme z marinády a na rozpálenej panvici s olivovým olejom ho orestujeme zo všetkých strán. Hovädzie mäso preložíme na plech, do stredu vložíme teplotnú sondu a dáme ho do predhriatej rúry v režime Pravý horúci vzduch na 150 °C, sondu nastavíme na 60 °C.
Hotový roastbeef vyberieme z rúry, odstránime špagát a necháme ho niekoľko minút odpočívať. Medzitým si pripravíme domácu majonézu a zmiešame ju s výpekom z mäsa. Roastbeef nakrájame na tenké plátky a podávame so zemiakmi.
Domáca majonéza
V miske rozmixujeme 2 žĺtky, lyžicu dijonskej horčice a lyžicu bieleho vínneho octa. Za stáleho šľahania pridávame po kvapkách asi 250 ml rastlinného oleja, kým sa nevytvorí hladká emulzia. Majonézu dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.