POŠÍROVANÝ PSTRUH SO ZELENINOU A TEPLÝM ŠOŠOVICOVÝM ŠALÁTOM S KLOBÁSOU

Z multifunkčnej parnej rúry

Teplý šošovicový šalát s pikantnou čakankou sa k pstruhovi výborne hodí. Zaraďte túto chutne pripravenú rybu do svojej zbierky receptov.

INGREDIENCIE NA 4 PORCIE

Pošírovaný pstruh
4 filety pstruha bez kosti s kožou, 1 stredná mrkva, 60 g stonkového zeleru, 1 žltá paprika, kôra z 1 citróna, 60 g masla, soľ a čierne korenie

Omáčka
2 červené papriky, 2 strúčiky nelúpaného cesnaku, 20 ml bieleho vínneho octu, 10 g cukru, 100 ml olivového oleja, 20 g lúpaných mandlí

Šošovicový šalát
400 g zelenej alebo čiernej (varenej) šošovice, ½ strednej mrkvy, 50 g zeleru, 1 červená cibuľa, 80 g paprikovej klobásy, 20 g cesnaku, 100 ml kuracieho vývaru, 1 lyžica vňate hladkolistého petržlenu, 30 g masla, 15 ml oleja, soľ a čierne korenie

PRÍPRAVA

Celé červené papriky potrieme olivovým olejom, vložíme ich na plech, pridáme neolúpané strúčiky cesnaku a dáme piecť do predhriatej rúry s funkciou Teplovzdušné pečenie pri teplote 230 °C cca na 25 min (do tmava). Na posledných 5 minút prihodíme mandle. Po upečení vložíme papriky do potravinového vrecka a necháme na 30 minút zapariť. Potom ich zbavíme šupiek a semienok, cesnak ošúpeme a spolu s ostatnými surovinami rozmixujeme na hladkú omáčku.

Rozpustíme maslo a zhruba 3 – 4 minúty v ňom zľahka restujeme citrónovú kôru. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pstruha umyjeme a osušíme, zbavíme šupín, potom z oboch strán potrieme polovicou citrónového masla, ochutíme soľou a korením. Mrkvu, stonkový zeler a žltú papriku nakrájame na tenké prúžky dlhé podľa šírky filiet pstruha. Touto zeleninou pstruha naplníme a zavinieme do roliek, ktoré preložíme na dierovaný plech, potrieme zvyšným citrónovým maslom a dáme variť do predhriatej rúry s funkciou Varenie v pare pri teplote 85 °C na 18 minút.

Na šošovicový šalát si nakrájame mrkvu a stonkový zeler na drobné kocky, ktoré na 2 – 3 minúty sparíme v horúcej a osolenej vode. Potom ich ihneď schladíme v studenej vode s ľadom, aby nestratili farbu, scedíme a dáme bokom.

Klobásu nakrájame na drobné kocky a orestujeme na oleji v panvici, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a necháme zosklovatieť, prisypeme šošovicu a podlejeme vývarom. Keď sa vývar varením takmer odparí, prihodíme sparenú mrkvu a zeler, panvicu dáme bokom, vmiešame maslo a nasekanú petržlenovú vňať, dochutíme soľou a korením.

Pstruha podávame na šošovicovom šaláte s omáčkou z pečených paprík.