Ostriež nílsky
s paradajkami a olivami taggiasca
Ingrediencie na 4 porcie
4 filety ostrieža nílskeho (alebo iné biele ryby), 400 g konzerva celých konzervovaných paradajok (môžu byť aj drvené), 3 bobkové listy, 3 strúčiky cesnaku, olúpané, na plátky nakrájané, 1 lyžica olivového oleja, 2 lyžice balzamikovej redukcie, 2 lyžice olív taggiasca (*úvod), morská soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
Na servírovanie:
opražené mandle
Postup
1. Rúru predhrejte na 200 °C s teplovzdušným programom. Vezmite si zapekaciu nádobu, dajte do nej trochu olivového oleja, konzervu celých paradajok a zľahka ich pokrájajte alebo rozdrvte vareškou. Na paradajky nasypte nakrájaný cesnak, pridajte bobkové listy, rovnomerne rozložte olivy a pridajte balzamikovú redukciu, mierne posoľte a prípadne i okoreňte.
2. Na tento základ položte umyté a osušené filety, mierne ich osoľte z vrchnej strany, potrite kvapkou olivového oleja alebo oleja z týchto výnimočných olív taggiasca a dajte piecť do rúry na 20 minút.
- Tip 1: Tieto filety sú takmer rovnako vysoké ako filety divého lososa, ak by ste napríklad použili pstruha, zubáča a alebo iné tenšie filety, úmerne skráťte čas pečenia.
- Tip 2: K tomuto receptu sa hodí snáď každá príloha. Vďaka paradajkovej omáčke sú vhodné aj suché prílohy, ako je quinoa (na fotkách), kuskus, bulgur, ryža, ale aj zemiaky...
Ostrieža pripravovala bloggerka Markéta Pavleje v parnej rúre AEG BPB351120M.