Mäsový závin so šalviou a hubami
Ingrediencie
Cesto
250 g hladkej múky, 125 g masla, štipku soli, 7 g sušeného droždia, 2 polievkovej lyžice octu, 3 polievkové lyžice kyslej smotany
Plnenie
800 g bravčovej panenky, soľ, čierne korenie, 400 g plátkovej slaniny, 150 g strúhanky, 50 g šalvie, 200 g šampiňónov, 100 g sušených hríbov, 60 g cibule, 80 g masla, 1 vajce, 1 vetvičku tymianu
Príprava
Do poriadne preosiatej hladkej múky nalejeme teplé maslo, pridáme soľ, sušené droždie, ocot, kyslú smotanu a 4 lyžice teplej vody. Všetko vložíme do miesiča cesta a vytvoríme hladké cesto, ktoré necháme asi hodinu a pol odpočinúť pri izbovej teplote.
Sušené hríby namočíme do teplej vody. Šampiňóny nakrájame na plátky a opražíme ich na masle. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a 50 gramov slaniny. Všetko dôkladne opražíme, osolíme, okoreníme a pridáme nakrájané sušené hríby. Bravčovú panenku osolíme a okoreníme.
Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenký plát, posypeme ho strúhankou, naukladáme plátky slaniny a pridáme zmes húb. Na huby položíme bravčovú panenku a šalviu. Cesto dôkladne zavinieme, potrieme rozšľahaným vajcom a na vrchu jemne poprepichujeme vidličkou. Závin pečieme asi 35 minút na 185 stupňov (aby mala panenka v jadre 60 stupňov). Závin vyberieme z rúry, necháme odpočinúť a nakrájame.