MASLOVÝ KOLÁČ S BYLINKAMI, BRYNDZOU A ÚDENOU SLANINOU

Z multifunkčnej parnej rúry

Koláč nemusí byť vždy sladký. V tomto nechýba výrazná bryndza a chrumkavá slanina.

INGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ

Cesto
200 g hladkej múky, 100 g zmäknutého masla, 1 vajce, 1 – 2 lyžice vody, soľ

Náplň
200 g údenej slaniny (anglickej), 30 g masla, 3 vajcia, 150 ml smotany, 100 g bryndze, 1 zväzok jarnej cibuľky, 1 lyžica zmesi byliniek: pažítka, petržlen, tymian, soľ a čierne korenie
2 lyžice masla na vymastenie formy s priemerom 26 cm

Šalát
mix listových šalátov, olivový olej, citrónová šťava, soľ a čierne korenie

Forma s priemerom 26 – 28 cm

PRÍPRAVA

Múku preosejeme do misy, uprostred urobíme jamku, do ktorej rozbijeme jedno vajce, pridáme štipku soli a zmäknuté maslo. Zo surovín vymiesime hladké cesto. Keď je cesto tuhé, pridáme 1 – 2 lyžice vody. Potom cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke na hodinu odpočinúť. Slaninu nakrájame na rezance a s tretinou masla orestujeme na panvici dochrumkava. Prebytočný tuk scedíme a slaninu necháme vychladnúť.

 

Z cesta vyvaľkáme asi 3 mm okrúhlu placku, ktorú vložíme do maslom vymastenej formy na pečenie, a okraje cesta vytlačíme nahor. Cesto rovnomerne poprepichujeme vidličkou, aby sa netvorili vzduchové bubliny.

 

Vajcia rozšľaháme so smotanou, pridáme nadrobno nasekané bylinky, jarnú cibuľku a ochutíme soľou a korením. Vznikne nám vaječná zmes.

 

Formu s pripraveným vyvaľkaným cestom preložíme na plech a dáme piecť do predhriatej rúry s funkciou Teplovzdušné pečenie pri teplote 220 °C na 10 minút. Potom koláč naplníme pripravenou vaječnú zmesou, pridáme rozdrobenú bryndzu, teplotu rúry znížime na 210 °C a pečieme ďalších 20 – 25 minút. Zhruba 5 minút pred skončením pečenia poukladáme na povrch koláča malé kúsky masla a opečenú slaninku.

 

Po upečení necháme koláč na chvíľku vychladnúť a potom ho nakrájame na jednotlivé porcie. Zmes listových šalátov opláchneme a osušíme, dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, korením a podávame spolu s koláčom.