Hus s kalerábovou kapustou a šampiňónmi

Husacie hody v odľahčenej verzii.

Ingredience

800 g husacích pŕs

soľ, rasca, čierne korenie, rozmarín, 400 g šampiňónov, maslo

Na kapustu

4 ks väčších kalerábov, 1 cibule, 100 g masla, 2 lyžice hladkej múky, drvená rasca, soľ, kvasný jablčný ocot, cukor, 100 ml smotany, 1 jablko

Kožu jemne narežeme, husacie prsia osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Položíme na grilovaciu dosku kožou nadol a pozvoľna vyškvaríme. Následne prenesieme do pekáča, pridáme rozmarín a vložíme do rúry na 53 minút pri 110 stupňoch (odporúčame použiť teplotnú sondu).

Kaleráby nastrúhame nahrubo, cibuľku nakrájame najemno a na masle opražíme do sklovita. Následne zasypeme hladkou múkou a zľahka opražíme na jemnú svetlú zápražku. Pridáme nastrúhané kaleráby, osolíme, podlejeme asi do polovice vodou a dusíme domäkka asi 30 minút (prípadne podľa potreby podlievame vodou). Pridáme nakrájané jabĺčka, dochutíme cukrom a octom a povaríme ešte asi päť minút.

Šampiňóny opečieme na grilovacej doske na masle, nakoniec pridáme soľ.

Výsledok zjemníme smotanou.? Na prsia uložíme šampiňóny a vedľa nich poukladáme sladkokyslú kalerábovú kapustu.