HOVÄDZÍ STEAK S PEČENÝMI ZEMIAKMI A BYLINKOVÝM MASLOM

Z multifunkčnej parnej rúry

Ako pripraviť dokonalý steak? Inšpirujte sa a doplňte steak bylinkovým maslom.

INGREDIENCIE NA 4 PORCIE

Steak

800 g hanger steaku (u nás sa táto časť mäsa nazýva „veverička“), 20 ml olivového oleja, mleté čierne korenie, morská soľ

Pečené zemiaky

800 g malých zemiakov, 200 g bielej cibule, 80 g masla, 2 lyžice rastlinného oleja, 100 ml bieleho vína, 1 lyžica vňate hladkolistého petržlenu (len listy), soľ

Ochutené maslo

100 g zmäknutého masla, 1 lyžička dijonskej horčice, 1 sardela, 1 strúčik cesnaku, ½ lyžičky sušených čili vločiek, kôra z 1 ks citróna, 1 lyžica pažítky

PRÍPRAVA

Mäso odblaníme a nakrájame na rovnomerné porcie s hmotnosťou 200 g, potrieme olejom, okoreníme a necháme aspoň 2 hodiny odležať, najlepšie cez noc.

Pripravíme si ochutené maslo. Sardelu, pažítku a cesnak nadrobno nasekáme a spolu s ostatnými surovinami spojíme s maslom a zabalíme pomocou potravinárskej fólie do valčeka, ktorý necháme v chladničke stuhnúť.

Zemiaky v šupke dobre umyjeme a predvaríme ich v rúre s funkciou Varenie v pare pri teplote 96 °C. Varíme približne 30 minút, podľa veľkosti zemiakov (nie úplne do mäkka), potom necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich nakrájame cca na 1,5 cm hrubé plátky. Ošúpanú cibuľu nakrájame na tenké prúžky a na polovici dávky masla ju orestujeme do svetlo hnedej farby, osolíme, zalejeme vínom, ktoré necháme úplne odpariť, a dáme bokom. Na panvici zohrejeme olej a plátky zemiakov dozlatista opečieme, potom pridáme maslo a cibuľu, premiešame, aby sa všetko spojilo, a nakoniec primiešame nasekaný petržlen.

Mäso zľahka osolíme a na rozpálenej panvici sprudka opekáme z oboch strán 2 minúty. Potom ho preložíme na rošt, pod ktorý dáme plech, do stredu jedného steaku zapichneme teplotnú sondu a vložíme do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Teplovzdušné pečenie pri teplote 170 °C, sondu nastavíme na 60 °C. Po upečení necháme mäso na 2 minúty odpočinúť a potom ho nakrájame na plátky. Plátky mäsa podávame s opečenými zemiakmi a hoblinkou ochuteného masla