Veľkonočný baránok

Podobne ako maľovanie vajíčok alebo zdobenie kraslíc, aj pečenie baránka patrí k veľkonočným tradíciám. Vyskúšajte bezlepkovú verziu s banánmi a datľami, ktorú sme pre vás pripravili. Ak máte parnú rúru, nastavte program nízka para 170°. Cesto bude krásne nadýchané.

TIP: Skúste použiť aj teplotnú sondu, ktorá zaistí správne prepečenie nielen mäsa, ale aj koláčového cesta. Ideálna vnútorná teplota je 99 °C, aby cesto nebolo suché, ale skôr vláčne.

Ingrediencie

3 vajíčka, 4 banány, 100 g datlí alebo datľového sirupu, 160 g slnečnicového alebo kokosového oleja

(časť tuku môžete nahradiť dužinou z mladého kokosu, konzistencia bude jemnejšia),

140 g mandľovej múky, 160 g pohánkovej alebo ryžovej múky, 1 lyžica prášku do pečiva z vinného kameňa,

štipka soli, 5 lyžíc kakaa, 1 lyžička mletej vanilky, 2 hrste vlašských orechov (voliteľné)

 


Na servírovanie:

šľahačka alebo čokoládová poleva

Postup

Predhrejte rúru na teplovzdušný program 175 °C. Vymastite a vyložte formu na baránka. Ak chcete úplne bezlepkovú verziu, použite ryžovú alebo prípadne kokosovú múku.

Všetky suché prísady dajte do stredne veľkej misy. To znamená obe múky, prášok do pečiva, kakao a štipku soli. Dobre premiešajte a odložte bokom.

Do mixéra alebo kuchynského robota vložte všetky zvyšné prísady, t. j. vajcia, banány, datle alebo sirup, olej, a ak niektoré z nich nahrádzate kokosovou dužinou, aj kokosovú hmotu. Všetko rozmixujte do hladka.

Teraz spojte obe zmesi dohromady, v prípade potreby pridajte orechy a len krátko premiešajte, aby ste cesto neprepracovali.

Hotové cesto nalejte do formy a pečte 50 minút pri 175 °C na teplovzdušnom programe. V parnej rúre nastavte parný program na nízku paru, viz vyššie.

Upečeného baránka vyberte z rúry a nechajte 10-15 minút vychladnúť. Potom ho vyklopte z formy na mriežku, aby úplne vychladol.