TVAROHOVÝ KOLÁČ S ČERSTVÝMI FIGAMI
Z multifunkčnej parnej rúry
Maslový sušienkový korpus, ricotta a sladké figy tvoria dokonalú kombináciu.
INGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ
200 g klasických cereálnych kakaových sušienok Bebe, 100 g zmäknutého masla, 800 g syra ricotta, 4 vajcia, 100 g trstinového cukru, 2 ks vanilkového cukru, kôra z 1 ks citróna, 1 balenie vanilkového pudingu, 12 ks čerstvých fíg, 50 g pekanových orechov, 4 ks fíg a pár pekanových orechov na ozdobu
Forma s priemerom 26 – 28 cm
PRÍPRAVA
Sušienky rozdrobíme do misy a premiešame so zmäknutým maslom. Vzniknutou zmesou vyložíme dno a strany formy do výšky cca 4 cm a poriadne ho „utlačíme“, aby sa budúci korpus nerozpadal.
Ricottu zmiešame v mise so žĺtkami a oboma druhmi cukru, citrónovou kôrou, pudingovým práškom a pomocou metličky poriadne premiešame. V inej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, ktorý veľmi zľahka vmiešame do ricottovej zmesi.
Figy zbavíme stopiek, nakrojíme ich do kríža do ¾ a po stranách prsty pritlačíme k sebe, aby sa figy roztvorili ako kvety. Potom ich rovnomerne rozložíme na pripravený korpus, navrstvíme polovicu ricottovej zmesi, posypeme nasekanými pekanovými orechmi a zakryjeme druhou polovicou zmesi. Necháme 10 minút odpočívať.
Formu s koláčom preložíme na plech a dáme piecť do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Horúca para Intervalové pečenie / Nízka vlhkosť Low pri teplote 130 °C cca na 70 minút.
Po upečení necháme koláč pri izbovej teplote vychladnúť, potom dáme aspoň na 2 hodiny odležať do chladničky. Koláč nakrájame na porcie, ktoré ozdobíme čerstvými figami a pekanovými orechmi.