Ke kávě

Ke kávě

Tvarohové buchty s rumom a hrozienkami, vanilková zmrzlina

Ingrediencie

Cesto:
500 g hladkej múky, 100 g kryštálového cukru, 40 g droždia, 150 g masla, 2 žĺtky, 200 ml mlieka, soľ, 1 vanilkový lusk, kôra z 1 citróna, kôra z 1 pomaranča.

Náplň:
300 g mäkkého tvarohu, 2 žĺtky, 80 g hnedého cukru, 50 g hrozienok

Omáčka:
100 g hnedého cukru, 200 ml tuzemského rumu, štipka soli, 100 g hrozienok, 100 g masla, žĺtok na potretie

Tvarohové buchty s rumom a hrozienkami podľa Jána Punčochářa

Postup

Na panvici pripravíme z cukru karamel, prilejeme rum a necháme odpariť alkohol. Osolíme, pridáme hrozienka a vmiešame studené maslo, aby vznikla hustá omáčka.
Z múky a ostatných prísad vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme ho vykysnúť, najlepšie zakryté v potravinárskej fólii pri programe Kysnutie v rúre. Tým sa zabezpečí, že cesto bude vláčne a čo najviac vykysnuté. 
Tvaroh zmiešame so žĺtkami, cukrom a hrozienkami.

Smotanu, mlieko a vanilku zmiešame a zohrejeme tesne pod bod varu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme časť smotanového základu a dobre premiešame metličkou. Nakoniec vmiešame zvyšnú smotanovú omáčku, dobre premiešame a nalejeme do zmrzlinovača. Môžeme tiež nechať stuhnúť v mrazničke.

Tvarohové buchty s rumom a hrozienkami podľa Jána Punčochářa

Vykysnuté cesto rozvaľkáme a pomocou formičky na cesto (môžeme použiť aj pohár alebo nôž) rozdelíme na menšie kolieska alebo štvorce. Na každý kúsok cesta dáme tvarohovú náplň, dobre spojíme a vytvarujeme buchty. Uložíme ich tesne vedľa seba na vopred vymastený plech. Jednotlivé buchty dobre pomastíme a nakoniec ich potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody.

Buchty necháme asi 15 minút kysnúť a následne ich vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 25-30 minút.

Tvarohové buchty podávame s omáčkou z rumu a hrozienok.

Ak chcete, aby mali buchty príjemnú rumovú chuť, môžete ich rumovou omáčkou poliať ešte teplé v pekáči. Buchty ju dokonale vsiaknu a budú vláčne a šťavnaté.