Ku káve

Ku káve

Pečený závin z hrušiek s jogurtovou zmrzlinou 

INGREDIENCIE NA CESTO

500 g hladkej múky, 250 g masla, štipka soli, 1 polievková lyžica práškového cukru, 7 g sušeného droždia, 2 polievkové lyžice octu, 3 polievkové lyžice kyslej smotany

INGREDIENCIE

1 kg hrušiek, 200 g trstinového cukru, 100 g hrozienok, 4 g mletej škorice, 2 žĺtky na potretie100 g,  strúhanky, 80 g mandlí, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový lusk.

 

PRÍPRAVA

PRÍPRAVA CESTA

Do rozpusteného masla pridáme štipku soli, lyžicu práškového cukru, sušené droždie, dve lyžice octu, 3 lyžice kyslej smotany a preosiatu hladkú múku. Všetko dôkladne miešame, kým vznikne hladké cesto, ktoré necháme hodinu vykysnúť a odpočinúť.

PRÍPRAVA

Hrušky olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky. Pridáme trstinový cukor, hrozienka, mletú škoricu a nasekané mandle. Cesto vyvaľkáme na tenké pláty, posypeme strúhankou a na to naložíme zmes z hrušiek a škorice. Závin zarolujeme, potrieme rozšľahanými žĺtkami a vložíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na režime Horúci vzduch a 25 % pary na 175 °C asi 35 až 45 minút. Upečený závin pocukrujeme práškovým cukrom ochuteným vanilkovým luskom.

Podávame podľa chuti s vaječným koňakom a dobrou zmrzlinou.