Frgál s hruškami, lekvárom, tvarohom a makom

Ingrediencie

Na cesto:

500 g múky, 250 ml mlieka, 40 g droždia, 2 ks žĺtkov, 80 g cukru (práškového), 50 ml slnečnicového oleja, 125 g masla, soľ, citrónová kôra z jedného citróna

1 vajce na potretie, 100 ml mlieka na potretie

 

Plnky (každá plnka na cca 4 frgály):

 

Hrušková:

900 g sušených hrušiek, ½ kg cukru (práškového), 1 dcl rumu, 30 g mletej škorice, 30 g badiánu, 1 ks vanilkového cukru, 50 g strúhanky

Hrušky pomelieme a zvyšok surovín poriadne premiešame tak, aby vznikla hustá zmes.

 

Tvarohová:

1 kg tvarohu, 4 ks žĺtkov, 240 g cukru (práškového), 140 g vanilkového cukru, 1 dcl rumu, 1 ks vanilkového pudingu, 150 g hrozienok, muškátový kvet, citrónová kôra z jedného citróna

 Všetky suroviny poriadne premiešame v miske. Ak bude zmes príliš hustá, môžeme pridať trochu smotany na zriedenie.

 

Lekvárová:

1400 g lekváru, 200 g vanilkového cukru, 50 g strúhanky, 1 dcl rumu

Všetky ingrediencie zmiešame s lekvárom. Ak bude zmes príliš riedka, zahustíme strúhankou.

 

Maková:

600 g mletého maku, 80 g lekváru, 250 ml mlieka, 1 ks vanilkového cukru, 180 g cukru (krupicového), 100 g múky, 1 dcl rumu

Prečítajte si viac

Príprava

 

1. Mlieko prevaríme s cukrom, počas varu pridáme mak a za stáleho miešania krátko povaríme. Potom necháme vychladnúť a z masla a múky si pripravíme zápražku. Po vychladnutí zmes zmiešame, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. V prípade, že je zmes veľmi hustá, môžeme ju zriediť mliekom.  

2. Z trošky múky, cukru, droždia a malého množstva teplého mlieka necháme vzísť kvások. Na pracovnú plochu (alebo do misky) si pripravíme múku, vajce, soľ, cukor, citrónovú kôru, maslo v izbovej teplote a ohriate mlieko. Pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste pod čistou utierkou.

3. Cesto si rozdelíme na štyri diely a vyvaľkáme do kruhu tak, aby vznikli štyri rovnaké časti. Na každý koláč pridáme asi 400 g plnky a roztrieme po ceste. Po obvode necháme asi centimetrový okraj, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom. Koláče posypeme posýpkou, necháme ešte chvíľku kysnúť a potom pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C dozlatista.

4. Ešte teplý okraj frgálu potrieme mliekom. Nakoniec rozohrejeme maslo, pridáme jeden vanilkový cukor a rum. Touto zmesou frgál bohato pokvapkáme.