Frgál s hruškami, lekvárom, tvarohom a makom
Ingrediencie
Príprava
1. Mlieko prevaríme s cukrom, počas varu pridáme mak a za stáleho miešania krátko povaríme. Potom necháme vychladnúť a z masla a múky si pripravíme zápražku. Po vychladnutí zmes zmiešame, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. V prípade, že je zmes veľmi hustá, môžeme ju zriediť mliekom.
2. Z trošky múky, cukru, droždia a malého množstva teplého mlieka necháme vzísť kvások. Na pracovnú plochu (alebo do misky) si pripravíme múku, vajce, soľ, cukor, citrónovú kôru, maslo v izbovej teplote a ohriate mlieko. Pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste pod čistou utierkou.
3. Cesto si rozdelíme na štyri diely a vyvaľkáme do kruhu tak, aby vznikli štyri rovnaké časti. Na každý koláč pridáme asi 400 g plnky a roztrieme po ceste. Po obvode necháme asi centimetrový okraj, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom. Koláče posypeme posýpkou, necháme ešte chvíľku kysnúť a potom pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C dozlatista.
4. Ešte teplý okraj frgálu potrieme mliekom. Nakoniec rozohrejeme maslo, pridáme jeden vanilkový cukor a rum. Touto zmesou frgál bohato pokvapkáme.